
Gelopen: donderdag 5 december 2024 Etappe: 24,0 km / Totaal: 565,0 km
De etappes tussen Minden en Hannover lopen we begin december. En dat betekent dat we met ons neus in de boter vallen. De Weihnachtsmarkt in dit geval. Alleen al op de vier etappes die we naar Hannover lopen komen we er vijf tegen, in heel Duitsland moeten het er vele honderden zijn. Berlijn beweert er alleen al meer dan 70 te hebben. En altijd in de open lucht, want het is een straatmarkt, meestal rond het centrale plein in een stad of dorp. Het is een gigantische adventbelevenis geworden van volksvermaak, traditie en gemütligkeit. Of is het gewoon commercie in een romantisch jasje? In Bückeburg komen we langs een markt in het plaatselijke Schloss, overdekt dus. Entree: € 18,-. Dat laten we dus maar aan ons voorbij gaan.
De Weihnachtsmarkt moet zijn oorsprong hebben gehad in de late middeleeuwen. Toen werd er in december een markt gehouden, vooral bedoeld om de voorraden in te slaan om de winter mee door te komen. Maar met de Adventtijd sloop ook de kerstgedachte binnen en werd het de plek om kleine geschenken en kerstprullaria te vinden. Vaak wordt Dresden aangewezen als plaats van ontstaan met de zgn. Striezelmarkt in 1434. Maar er worden ook eerdere plekken genoemd, het Saksische stadje Bautzen bijvoorbeeld, ten oosten van Dresden, in 1384. Wel lijkt de traditie daarmee zijn oorsprong vooral in het oosten te hebben, en werd die al snel verspreid naar het zuiden van het Duitstalige gebied. Daar heet het niet Weihnachtsmarkt maar Christkindlesmarkt. De Chriskindlesmarkt in Neurenberg werd uiteindelijk een van de grootste Weihnachtsmärkte van het land. Uiteindelijk viel heel Duitsland er voor en ook de buurlanden met een Duitstalige traditie. Halverwege de 20e eeuw is er dan sprake van een aanzienlijke schaalvergroting, zowel in het aantal markten als de omvang ervan. En het blijkt allang niet meer beperkt tot Duitsland, je vindt ze in alle Europese landen en inmiddels ook in Amerika en zelfs Australië. En daar blijft het niet bij. Zo kun je in München sinds 2005 ook terecht op de Roze Kerstmarkt, gestart door de plaatselijke homoscene en queercommunity.
Je gaat niet naar een Weihnachtsmarkt voor een goedkoop 5-pack witte sneakersokken. Die zul je er echt niet vinden. De norm lijkt te zijn dat de spullen die je er ziet een hoge mate van originaliteit moeten kennen, iets met ‘arts & crafts’ vandoen hebben. Veel houten speelgoed en kerstdecoraties. Maar bovenal gaat het om eten en drinken: Glühwein und Bratwurst, veel zoetigheid, en allerlei ander lokaal lekkers. We schatten dat het al snel bij 70% van alle handel om eten of drinken gaat. En dat allemaal meestal uitgevent vanuit houten huisjes en kramen. Mensen gaan er naar toe om elkaar te ontmoeten en er samen wat te drinken en eten. Sommige markten hebben inmiddels een heel amusementsprogramma door de weken tot Kerst heen.
Het lijkt alles bij elkaar inmiddels een hele bedrijfstak in stand te houden. Op de Weihnachtsmärkte kun je de hele adventperiode terecht. Meestal vanaf eind november tot vlak voor Kerst. Maar er zijn ook markten die na Kerst nog doorgaan, zelfs tot begin januari.
En de etappe van vandaag dan? Hoogtepunt is het passeren van de meer dan 100 meter hoge kaliberg bij een mijn nabij Bokeloh. Plaatselijk bekend als de ‘Kalimanjaro’. En de gelijkenis is inderdaad treffend.
De GPX-file voor deze etappe vind je hier.